fredag 29 maj 2009

Sluta ljug, herr Hökmark!

Moderaternas Gunnar Hökmark påstår att man ska rösta på honom och moderaterna för att de är de som verkligen värnar den svenska modellen.

Moderaterna värnar den svenska modellen och vill att arbetsmarknadens parter ska bestämma själva över villkor och löner. Han påstår att Moderaterna arbetar mot lagförslag som flyttar makt från parterna till Bryssel. Detta vill han få väljare att teckna som att ”En röst på moderaterna är en röst för den svenska modellen”.

Nej nu får det vara nog med sådana som Hökmark! Jag anser att detta är kvalificerat skitsnack, en röst på moderaterna innebär istället att arbetsmarknad står öppen för nya påhopp, utan lagar och regler som skydd. Vilka lagförslag syftar herr Hökmark på som flyttar makt från parterna till Bryssel? Om det är utstationeringsdirektivet som han syftar på så ljuger han igen samt att ha anklagar de som försvarar arbetarnas rättigheter och skydd så som det röda laget gör.

Hökmark slår villt omkring sig med osanningar också i en artikel på SVT opinion http://svt.se/2.35188/1.1570469/protektionism_hjalper_inte_svenska_arbetare?lid=puff_1570481&lpos=lasmer där han påstår att man i Storbritannien har Labour som driver "British jobs for British Workers" som ett led i en protektionism som sprider sig över Europa. Han fortsätter att tjata om och koppla detta till att någon sa ”Go Home” i Vaxholm. Jag önskar att Hökmark och de borgerliga slutade att tjata om detta och verkligen erkände att detta handlade om något annat än om protektionism. Sluta ljuga! Du vet att facket aldrig kommer att acceptera strejkbryteri. Det kanske istället är så att du herr Hökmark står bakom att man skall inför union busting i Sverige?

Hur vill då Moderaterna och Hökmark lösa efterdyningarna av EG-domstolens tolkning av Laval? Jo, Hökmark anser att Stråth utredningen är lösningen för problemet i Sverige. Han påstår att förslagen visar tydligt att det är fullt möjligt att förena Bryssel med svensk arbetsmarknad. Jag tycker att herr Hökmark istället skall tala sanning och berätta att han och det nya arbetarpartiet Moderaterna vill fortsätta på den inslagna europeiska vägen som innebär att den fria rörligheten för tjänster och människor ska ske på bekostnad av de mänskliga och fackliga rättigheterna?

Herr Hökmark ställer sig frågande till Socialdemokraternas krav på att riva upp utstationeringsdirektivet. Han anser att det riskerar att försämra villkoren för utstationerade arbetstagare, och att det är som att spela rysk roulett med den svenska modellen.
Denna retorik är återkommande och löjeväckande i det moderata försvarstalet för den svenska modellen.

Problemen som uppkom efter Laval har visat sig inte enbart vara ett inhemskt svenskt problem utan ett alleuropeiskt problem. Det som just nu pågår runt om i Europa är inget annat än det som brukar kallas social dumping och införandet av en lönekonkurrensmodell. Arbetstagare tillåts tävla mot varandra och varandras avtal om lägre löner, sämre arbetsmiljö och undermåligt boende. Hur tror herr Hökmark att facken i Sverige som nu inte tillåts vidta stridsåtgärder enligt EG-domstolen ska ha någon möjlighet att förhindra denna utveckling? Vi varken kan eller får tränga bort avtal som är sämre än våra egna. Att då inte som moderaterna vilja öppna upp den lagstiftning som skulle kunna reglera detta är en ren attack mot vår modell.

Hökmark menar att det skulle riskera försämra villkoren för de utstationerade, vad konkret är det som skulle försämras för dem, undrar jag? Vad är det för fel med att om man arbetar på samma arbetsplats ska tjäna och leva under samma villkor oberoende av vilket land man kommer ifrån? Moderaterna dryftar heller inte ett ord om lika lön för lika arbete. Sluta ljug herr Hökmark!

Vid en annan särskådning av den moderata politiken och vart Hökmark vill ta oss kan jag nämna hur de vill hantera det nya förslaget om arbetstidsdirektiv. Här anser Hökmark att det ska råda sunda villkor och bra arbetstider är en självklarhet för moderater. Han menar dock att dessa frågor ska lösas i varje medlemsland, inte bestämmas av EU. Han anser att som det är nu reglerar Bryssel hur arbetstiderna ska förläggas på äldreboenden runt om i Sverige, inte fack och arbetsgivare och det går helt i strid med den svenska modellen. När moderaterna och Hökmark svarar på det här sättet bör man veta och komma ihåg att de svenska moderaterna i parlamentet röstade för förslaget om 65 timmars arbetsvecka (se omröstningen i EP dec. 2008) de svenska moderaterna gick emot sin egen partigrupp i detta ärende! Med andra ord är det han säger ren och skär lögn, eftersom just svenska moderater röstade för 65 timmars arbetsvecka.

Hur svarar då moderaterna och herr Hökmark på hur de tänker värna de svenska kollektivavtalen från deras plats i Europaparlamentet och hur tänker de att vi kan skydda den svenska arbetsmarknaden mot allt för billig arbetskraft respektive att skydda de som kommer till Sverige för att jobba, mot dåliga arbetsförhållanden? Hur kommer de att förhålla sig till de fackliga frågorna i EU Parlamentet?
Jo, herr Hökmark och moderaterna anser att de svenska kollektivavtalen värnas bäst genom att den svenska modellen skyddas. Därför kommer han att arbeta aktivt för att Europaparlamentet inte flyttar makt från Sverige till Bryssel. Han anser vidare att fack och arbetsgivare måste tillåtas fortsätta teckna egna avtal. Han anser att det är viktigt att skydda utstationerad arbetskraft och att motverka lönedumpning är centralt. Han anser att det kräver ett brett angreppssätt: en bra skyddande lagstiftning, aktivt arbete mot svartjobb och bra facklig kontroll.

Jag ställer mig frågande till om man skyddar den svenska modellen genom att sitta med armarna i kors och inte inse att den gränsöverskridande arbetskraften är ett europeiskt dilemma som ledamöterna i EP måste se till att lösa. Hur kan vi uppnå det när de regelverk som finns är utspelade och tappat sin funktion, närmast tänker jag på utstationeringsdirektivet som skulle vara ett minimum och inte som det nu har vridits till att vara ett maximum, ett golv som skydd har blivit ett tak som hindrar en utveckling uppåt för alla arbetstagare i Europa. När det gäller den fackliga kontrollen kan den också ifrågasättas då svenska moderater röstat ner förslag om krav på att företag som utstationerar arbetskraft ska ha en representant i värdlandet. Hur ska vi då fackligt kunna sköta denna kontroll? Sluta ljuga herr Hökmark!

Hökmark har sagt att ”Min högsta prioritering vad gäller de fackliga frågorna är att säkerställa att den svenska modellen inte undergrävs. Parternas frihet måste skyddas”. Varför är då han och moderaterna emot det sociala protokollet? Sluta ljug herr Hökmark!
På en fråga om Hökmark anser att EU Kommissionen skall öppna upp utstationeringsdirektivet för en översyn och hur han tänker agera i frågan svarar Hökmark följande. ”Att riva upp utstationeringsdirektivet är att spela rysk roulett med den svenska modellen. Det är ett mycket riskfyllt förslag. Många länder har tillkommit i unionen sedan direktivet förhandlades fram, och de har en helt annan syn än vi i Sverige på vilka villkor som ska gälla på arbetsmarknaden. Risken finns att kraven blir färre och miniminivåerna i direktivet blir lägre än idag. Om det blir verklighet kommer villkoren för de utstationerade arbetstagarna att kraftigt försämras”.
Här presenteras som vanligt inget konkret utan bara en massa farhågor om att det skulle kunna bli värre, vad skulle i dagsläget bli värre? Lagstiftningen är redan uttjänt. Och varför är moderaterna då inte för en ”recast” av utstationeringsdirektivet där man bara öppnar de artiklar som utlöst problemet? Sluta ljug herr Hökmark!

Jag verkligen uppmanar alla att gå och rösta i parlamentsvalet och se till att kapa vingarna på sådana som Hökmark. Vad Europa behöver är en framtid som innebär att alla kan utvecklas. Vi behöver inte ökade klyftor, vi behöver inte ökad otrygghet, vi behöver inte lönekonkurrens!

Vi behöver ett mer socialt Europa, ett Europa som utvecklas uppåt inte nedåt, ett Europa där alla har samma möjligheter och rättigheter, ett varmare Europa.

Vi behöver ett RÖTT varmt Europa inte ett blått och kallt Europa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar