tisdag 12 maj 2009

Centern accepterar usla villkor för utländska arbetare.


I dagens Sverige verkar vi ha accepterat att det ska få finnas olika klasser av arbetare, de som har bra villkor och de som har lägre villkor beroende på att de har ett annat ursprung då de utstationeras till Sverige för att utföra ett arbete. Nu får det vara nog, för mig och för fackföreningsrörelsen är det självklart att alla har samma värde oberoende av ursprung.
Idag är det inte längre en nyhet att byggnadsarbetare får bo i undermålliga bostäder/lokaler och arbeta i arbetsmiljöförhållanden som vi inte har sett på många år. Hur kan detta komma sig?

Se Byggnadsarbetarens artikel: http://www.byggnadsarbetaren.se/templates/bct_18.aspx?number=47702&category=21

Centerns Lena Ek konstaterade i helgen att de svenska kollektivavtalen och deras innehåll som är arbetsmarknadens regler ska få stå tillbaka för att den fria rörligheten i EU inte ska hotas eller hindras. Vad betyder det egentligen? Det betyder att vi inte får agera för att alla arbetare i Sverige ska ha samma villkor. Det betyder att vi inför ett system som bedömer arbetare utifrån vilket land de kommer ifrån och det sätter sedan villkoren för vilket de skall arbeta under. Detta måste vi förhindra! Centerns stämma i helgen gav mig än mer energi att arbeta för lika lön för lika arbete. Centern och Lena Ek har äntligen kommit ut med sin arbetstagarefientliga politik och de har visat sitt nya sanna ansikte.

Centern påtar sig ledartröjan inom EU och Sverige för att driva fram lönekonkurrens och med det överger man den svenska modellen som har inneburit sundkonkurrens för både företag och arbetare. Men det man också riskerar i Centerns politik är att arbetare står mot arbetare och i spåret av det kan främlingsfientlighet växa fram och få starkare fäste.
PÅ Åstorps herrgård i Munkedal, norr om Uddevalla råder mycket dåliga boende- och hygienförhållanden för ca.50 byggnadsarbetare som har tillgång till två tvättmaskiner och en spis med två kokplattor. Är det här det Sverige som vi vill ska finnas? Åter igen, varför ska inte alla ha samma villkor, boendestandard och arbetsmiljö?

Idag gör många fack inte bara sitt arbete utan de utför en granskning av de verkliga förhållandena i dagens Sverige. Byggnads och Skogs & Träfacket har under de senaste åren konstant arbetat med frågan om att alla ska samma villkor oberoende av var de kommer ifrån när de arbetar i Sverige. De borgerliga med Centern i spetsen anser att den fria rörligheten skall få gå före kollektivavtalen.

Idag finns det regler om hur boende, lunch- och omklädningsrum skall se ut då man arbetar på annan ort. Hur ska detta kunna följas då de svenska facken bara ska kunna få bevaka den så kallade hårda kärnan i utstationeringsdirektivet. Den hårda kärnan reglerar bara de fundamentala villkoren men inte frågor som arbetsmiljö och boende. Det är skyddsombuden lokalt och regionalt som dagligen upptäcker brister ute i verkligheten. Hur ska bra arbetsmiljö och boendevillkor kunna fortsätta att uppfyllas i Centerns politiska vision där man överger kollektivavtalen?

I skogen finns det kojor för arbetarna och mellan parterna har det framförhandlads en standard. I byggavtalen är det mer eller mindre hotellstandard som gäller, varje byggnadsarbetare ska i princip ha eget rum. Varför ska utländska arbetare acceptera sämre villkor?

Centern och Lena Ek anser att det skall vara möjligt att konkurrera genom lönekonkurrens. Är detta en sund lösning? Jag anser att den i det långa loppet slår in oss på en utveckling som tyvärr gör att vi överger innovationsviljan i företagen för att vi konstant kan fylla arbetskraftsbehovet genom att ta in arbetskraft som konkurrerar med lägre löner. Detta är tyvärr den ena aspekten den andra är att detta kommer att leda till att arbetare slåss mot arbetare och det i sin tur kommer att leda till att främlingsfientligheten riskerar att få ytterligare grepp och växa i EU.

Varför ska polska, bulgariska eller lettiska arbetare tjäna mindre, tjäna sämre och ha ökade risker att dö på sin arbetsplats än sina arbetskamrater i Sverige?

Det finns bara en lösning på detta. Lika lön för lika arbete! Samma villkor för alla!

Det är dags att säga ifrån och se till att det mänskliga och fackliga fundamentala rättigheterna står ovanför de fyra rättigheterna i Europa.

Rösta den 7 juni och se till att rösta bort det blåa och kalla och rösta in det röda och varma i EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar