onsdag 15 april 2009

Varning! Det befaras lågt valdeltagande i EP valet den 7 juni.

Idag fick jag tillsänt mig en artikel som varnar för att valdeltagandet i det kommande parlamentsvalet kommer att bli rekordlågt. I Sverige deltog bara 38% det senaste valet 2004. Nu visar diverse undersökningar att risken är att valdeltagandet kommer att minska i det förestående valet.

Detta bör få alla att fundera på hur det verkligen står till i EU. Man kan skylla på mycket men den bistra sanningen är att om vi inte gör vår plikt som medborgare riskerar ett lågt valdeltagande att resultera i att vi får in de mörkaste av krafter EU parlamentet. I Sverige kommer SD att vara de som profiterar mest på att vi ligger hemma på sofflocket den 7 juni. SD är inget annat än ett parti som verkligen vill få oss att bara navelskåda vårt eget land och låsa resten av världen utanför. De är inget annat än främlingsfientliga även fast de putsat fasaden och utåt säger att de tar avstånd från främlingsfientlighet.

I tidningen EU Observer som redovisar delar av den kommande valundersökningen från EU Kommissionens kunde man läsa att det är ett allvarligt demokratiskt läge som ståtr framför oss och utvecklingen i EU. Om valdeltagandet i valet den 7 juni sjunker drastiskt kommer det att antagligen skapa ytterligare spänningar i EU. I detta läge är det ytterst viktigt att EUs utveckling inte fortsätter på den inslagna vägen och att vi verkligen får alla att gå och rösta den 7 juni.

Kommissionens utredning visar att 66% väljer att stanna hemma från valet och i Polen ligger prognosen på valdeltagande på under 20% inför valet, vilket är det sämsta av alla medlemstater enligt den kommande rapporten. Det är ingen större skillnad i valdeltagande mellan nya och gamla EU länder, tendensen är den samma, tyvärr.
Bara drygt 20% kommer att enligt undersökning att gå till val i länder så som Österrike, Portugal, Slovakien och England. Lite fler än 25% kommer att gå till val i länder så som Tjeckien, Ungern, Spanien, Italien och Bulgarien. Det största landet i EU Tyskland har en prognos som anger att ca.43 % kommer att delta i valet. Frankrike, Holland Cypern, Grekland och Sverige kommer antagligen att komma över 50%. Detta skulle vara en klar förbättring för Sverige men det är i det hela inte tillräckligt då totalt det förväntas att sjunka i valdeltagande.

Det är bara länder som malta, Danmark, Luxembourg och Belgien som kommer att ha en majoritet av befolkningen som kommer att gå till val. Men värt att notera är att både Luxembourg och Belgien har lagstiftning som tvingar medborgarna att gå och rösta. Det finns mycket EU skeptism i EU och detta är en grannlaga uppgift att ta tag i för det nya EU parlamentet men framför allt för den kommande EU Kommissionen. Sett med röda ögon så är det en dyster framtid som framträder då vi idag har 21 borgerliga regeringar i de 27 medlemsstaterna och tyvärr kommer nog de att färga den kommande Kommissionens sammansättning.

Ett allvarligt konstaterande i rapporten är att de som svarat anger att deras kunskap om EU och speciellt vilken roll EU parlamentet har är för liten och de därför avstår att rösta (64%). Bara 20% anser att det är EU strukturen som är problemet. Hela 62% anser att deras röst inte kommer att påverka något i EU. Detta är synnerligen allvarligt.

Som motåtgärd kommer EU Kommissionen att satsa pengar på en kampanj riktad till de unga i EU för att öka deras deltagande i valet. Kommissionen har kontrakterat MTV som skall basunera ut budskapet "Rock the Vote". Kampanjen kommer också att finnas på Internet. De ungas valdeltagande i EP valet beräknas bara bli ca.40% enligt rapporten och totalt beräknas bara 45,5% delta i valet totalt.

Det är dags för oss som rörelse att vakna och ta EU närmare våra medlemmar och medborgare. Vi måste sluta skylla på EU och istället forma en politisk idé om vilket EU som vi vill se i framtiden. En röst i EP valet kommer med ett lågt valdeltagande att väga ännu tyngre än om vi får ett ”normalt” valdeltagande som brukar ligga på dryga 80% i det svenska nationella valet.

Vill du att extrema främlingsfientliga partier och missnöjespartier ska få makt i EU? Stanna då hemma i soffan den 7 juni.

Om du vill att EU ska utvecklas till ett mer socialt EU, ett EU där lika lön för lika arbete ska gälla och att lika rätt ska gälla ska du gå och rösta den 7 juni. Men gå inte bara och rösta, se till att ställa krav och fortsätta att ställa krav på de politiker som vi väljer in i EU parlamentet.

Jag har redan bestämt vem jag kommer att rösta på och jag kan avslöja att det är en Sosse, en ung sådan, en som jag tror kommer att kunna leverera vad den förutsätter sig att leverera en person som också söker fortsatt samverkan och dialog under hela mandat perioden. Jag är villig att sätta en sådan person på en plats i parlamentet, är du?

Jag återkommer med vem som får min röst för jag vill att ni ska studera ”utbudet” innan ni gör era egna val. Jag kan säga att det som jag absolut inte tror på är de borgerliga, Junilistan och framför allt vill jag inte att SD ska få en politiskplattform via ett lågt valdeltagande i EU.

Rösta den 7 juni och Rösta rätt, Rösta rött. Låt oss göra EU varmare inte fortsatt Blått och Kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar