måndag 6 april 2009

Det handlar inte om ja eller nej, det handlar om vilket EU vi vill ha.

Junilistans företrädare verkar vilja fortsätta få oss att tro att vi åter igen ska gå till val på om vi ska vara med i EU eller inte. Det här valet handlar inte om ja eller nej till EU eller för den delen ja eller nej till Euron, det handlar om vilket typ av EU som vi vill se i framtiden. Byggnads och Europa facket har under den senaste mandat perioden i Europa sett hur viktigt det är att ta ställning och agera. Valet i år handlar om att utveckla ett framtida EU som värnar lika lön för lika arbete och inte enbart marknadens fyra friheter.
När EU-parlamentet med bred majoritet röstade igenom den så kallade Jan Andersson-rapporten som ställde krav på en förändring av utstationeringsdirektivet och på ett socialt protokoll, kördes parlamentet över av en enig EU-kommission. Därför är det viktigt att lägga din röst på en EU-parlamentariker som arbetar för vår sak.
De valda parlamentarikerna skall i sin tur välja en ny EU-kommission och då måste de vi valt in och sätta press på att den nya kommissionen antar en ny riktning på utvecklingen i EU och det är att arbeta för ett socialt EU och bryta den existerande linjen som är allt annat än social. Var står dagens partier i detta?
Vid förra valet 2004 var det enbart 39% som deltog i valet. Detta måste förändras. EU är alldeles för viktigt och påverkar vår vardag i så hög utsträckning att det är rent korkat att inte rösta. Oberoende om det handlar om den mat du äter, vad matkorgen kostar, hurdan luft du andas eller hur säkra barns leksaker är, så är det EU som sätter upp spelreglerna. Men man bör också delta i valet för att lågt valdeltagande riskerar att hota demokratin för att det öppnar upp för främlingsfientliga partier och rena missnöjes partier utan hållbar politik att ta sig in i beslutsfattande ställning.
I Sverige röstar vi den 7 juni och det är närmare 7 miljoner röstberättigade i landet. Sverige är en enda valkrets som har att välja in 18 ledamöter till Parlamentet och det är du som är med och avgör vad den framtida Bryssel politiken ska ha för inriktning och partifärg.

Varför ska man rösta den 7 juni?
Helt enkelt för att allt mer beslut fattas i Bryssel. Inte mindre än 60-80% av besluten som EU fattar påverkar oss direkt eller indirekt i vår vardag. Beslut som får direkt verkan i den kommunala, landstings, regionala och riksdagspolitiken. Därför har det också en oerhörd stor betydelse över vilken partifärg som styr Brysselpolitiken. Bryssel och EU är idag en del av vår demokratiska spelplan som vi måste lära oss att använda.

Om du är kritisk till EU är detta din möjlighet att göra din röst hörd, genom att rösta fram det parti du tror kan förvalta och utveckla ditt EU i den inriktning du vill. Det är din demokratiska skyldighet att delta i valet. Ett lågt valdeltagande riskerar att släppa in främlingsfientliga partier på den Europeiska arenan. Ett lågt deltagande riskerar att vi också får in missnöjes partier som inte har en vettig sammanhållen politik utan profiterar på gamla debatter om ja eller nej till EU.

Jag kommer att lägga min röst den 7 juni och jag kommer att lägga den på ett parti och en kandidat som vill arbeta fram ett varmare och socialare EU inte ett fortsatt blått och kallt EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar