tisdag 5 oktober 2010

De som valde SD och en visions idé utan gränser.

339 610 personer i Sverige valde att rösta på SD. Jag får verkligen hoppas att ingen av mina vänner valde att lägga sin röst på dem och deras politik. Om det mot förmodan var någon skulle jag gärna vilja ha reda på vad som fick dem att välja dem. Jag har aldrig ansett att någon av mina vänner är mindre intelligenta eller rent ut sagt dumma och det kommer jag inte heller nu att ställa upp bakom. Rent odds mässigt kan det vara så att någon av dem har gjort ett val och ett val som jag verkligen som politiskt intresserad skulle vilja veta mer om. Jag är nämligen helt övertygad om att vi gick i vår egen fälla när vi inte har tagit debatten mot dem tidigare.

Det märks att de nu åker eller försöker åka snålskjuts på att ”alla” är emot dem. Det är inga dumskallar som sitter i deras ledning, det är inte heller några dumskallar som har röstat på dem. De som har röstat på dem har valt dem för att vi inte lyckats övertyga dem om att rösta på vår politik.

Det är uppenbart dags att byta arbetssätt vad gäller debatt och diskussion mot SD. Det är också dags att ta reda på varför unga män och arbetslösa LO medlemmar har en tendens att rösta på ett parti som är så långt från solidaritet och jämlikhet som man kan vara som politisktparti.

Den högerpolitik som under en väldigt lång tid har fått härska i Sverige måste våga prövas även inom vårt eget parti. Att fortsätta på spåret som vi idag är inne på håller inte och det borde vara uppenbart för alla. Frågan är om vi ska fortsätta och liberalisera mer, vända än mer vänster ut? Jag tror inte på att vi ska ha mer av vad vi idag redan har, det är dags att transformera vår politik. Och vad betyder då det?

Jag är helt övertygad om att vi måste ta ut en kompassriktning, en riktning byggt på en vision om vilket samhälle som vi vill ska finnas i framtiden. Det handlar till viss del om att skapa det nya folkhemmet men med en bredare bas än landet Sverige. Vi lever idag i en värld där avstånden har krympt och fortsätter att krympa i en rasande takt. Dagens unga inte bara reser mer utan kommunicerar dagligen med andra unga på en global arena. Är det då inte märkligt att vi i det senaste valet inte hade en enda debatt om vad som händer utanför vårt lands gränser? Afghanistan var kanske det närmsta vi kom i beröring av globalpolitik. Inte ens EU och Europa berördes i valet och det även fast vi alla vet att allt mer av vår vardagspolitik styrs från EU. Så sent som i EU -09 nämnde vi detta faktum men vi valde att inte sammanfoga det till valet 2010.

När vi nu ska utreda vad som inte gick så bra i valet tycker jag det är dags att också titta på de bredare frågorna så som globaliseringen effekter och fattigdomsbekämpningen.

Är det någon som tänkt den vilda tanken att utveckla ett ”Massively multiplayer online role-playing game som tar tag i de globala frågorna. Ett spel som skulle kunna bidra till en bättre värld istället för idag där vi har spel som inte bidrar till så mycket mer än att vi slår ihjäl en massa tid som skulle kunna läggas på att bekämpa orättvisor. Ta exemplet med WoW som är det största nätverksspelet. Inom WoW har det arrangerats allt från 1:a maj demonstrationer till att man satt upp virtuella fackliga mötesplatser. Men tanken stannade vid att vi genom det skulle synas i spelet istället för att föra tanken vidare till hur vi genom detta skulle kunna se till att göra vår värld till en bättre plats att leva. Det är dags för oss att ta fram en ny riktning och den måste vara tight kopplad till den globala utvecklingen. Vilken värld vill vi leva i, hur vill vi påverka den, hur kan alla få rätt till en välfärd? Hur kan vi politiskt se till att skapa en hållbar värld för alla?

Det finns många frågor som behöver svar men det finns en möjlighet och det är att vi bedriver en politik i framtiden som faktiskt bygger på en bredare idé, en politik som förenar våra krafter för att skapa en hållbar värld. Det är dags att släppa landfokuset och lyfta de globala frågorna i ett bredare sammanhang. En vision för en hållbar värld där alla människor är lika mycket värda börjar alltid lokalt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar